Detergent lichid sau praf pentru mașina de spălat rufe?

Акции и новости

Detergent lichid sau praf pentru mașina de spălat rufe?


<ru>Detergent lichid sau praf pentru mașina de spălat rufe?</ru><ro>Detergent lichid sau praf pentru mașina de spălat rufe?</ro>


Alegerea tipului de detergent – lichid sau praf, depinde uneori de obisnuinta, alteori de anumite prejudecati sau este pur si simplu o chestiune de optiune personala.

Insa cunoasterea a catorva informatii simple si usor de retinut privind cele doua tipuri de detergent poate face diferenta dintre o decizie buna si una mai putin inspirata atunci cand ne aflam in fata unui raft cu detergent de rufe.

Cele doua tipuri de detergent - lichid sau praf - au in principiu aceleasi componente, diferenta fiind substanta de umplutura: detergentul pudra contine sulfat de sodiu, iar cel lichid contine apa si/sau alcool.

Ambii detergenti curata hainele aproximativ la fel de bine, insa fiecare prezinta avantaje si dezavantaje. Astfel, alegerea intre cele doua trebuie sa tina seama de situatia in care vor fi folosite si de persoanele care le vor manipula in mod direct.

DETERGENTII DE TIP PUDRA

praf.jpg

Detergentii praf de rufe sunt foarte eficienti in special la spalarea rufelor albe, cu conditia sa se fi dizolvat complet.
Anumiti inalbitori si surfactanti prezinta o putere de curatare mai mare sub forma de pudra.

Insa daca nu se dizolva complet, ceea ce se poate intampla des, pe langa reziduurile ce raman in interiorul masinii de spalat, scade puterea de curatare a masinii de spalat.

Iar reziduurile ramase pe rufe, la contactul cu pielea,  pot sa determine reactii alergice cutanate.

CONCLUZIE:
Se recomanda sa folosim detergentul de rufe pudra mai cu seama pentru tesaturile albe, sa optam pentru programe mai lungi de spalare cu apa calda/fierbinte pentru a asigura dizolvarea completa, si sa folosim un surplus de apa la clatire pentru a indeparta reziduurile de detergent din rufe.

DETERGENTUL DE RUFE LICHID

lichid.jpg

Detergentul de rufe lichid este mai eficient la spalarea rufelor colorate.
In plus, se dizolva si actioneaza repede in apa calduta sau chiar rece, ceea ce asigura pastrarea culorilor.

Nu lasa reziduuri pe haine, avand o actiune mai delicata asupra tesaturilor.

Testele efectuate arata ca detergentul lichid este foarte eficient in curatarea petelor de grasime si, in general, a petelor dificile, un avantaj fiind posibilitatea de pretratare a acestora prin turnarea detergentului direct pe pata – fapt care creste mult puterea de curatare.

O alta modalitate de a-i creste eficienta este introducerea lui direct in cuva masinii de spalat. Spre deosebire de detergentul pudra, cel lichid, chiar daca va urma circuitul din sertar pana in cuva, nu va cauza depuneri nedorite la acest nivel.

Masinile de spalat automate de generatie noua se pot alimenta singure cu doza de detergent lichid necesar, in functie de cantitatea de haine, ceea ce contrabalanseaza pretul usor mai ridicat al detergentului lichid, prin economia realizata la consumul de detergent.

De altfel, este stiut ca daca se folosesc cantitati de detergent lichid mai mari decat cele recomandate raportat la cantitatea de rufe spalate, se creaza o risipa, fara a se creste eficienta curatarii.

CONCLUZIE:
Detergentul lichid este mai comod de utilizat si de depozitat si nu prezinta risc de iritatii respiratorii la utilizare, cum se poate intampla adesea la folosirea detergentului pudra. Astfel, detergentul de tip lichid este ideal de utilizat de catre persoanele care prezinta sensibilitate respiratorie sau cutanata.

Poate fi folosit cu succes la spalarea rufelor colorate, cu programe de spalat mai scurte, fara o incalzire costisitoare a apei, si fara a consuma cantitati mari de apa la clatire.